Novi list: Djeca učila kako nastaje kruh od zrna do pogače

Kao i svake godine, i ovogodišnji je listopad, tradicionalno posvećen Danima kruha, u znaku posjeta vrtićke i školske djece Gašparovom mlinu u Martinovom Selu, koji na taj način na licu mjesta doznaju kako se proizvodi brašno.

I jučer je u mlinu odzvanjao dječji žamor i cika, a uobičajeno je mališane dočekao mlinar Bruno Kukuljan, koji održava drveni Gašparov mlin uz slap u Martinovom Selu, posljednji od 27 mlinova na Rječini. Mlin je spomenik kulture, ali i prava turistička atrakcija koju tijekom godine posjeti više desetaka tisuća znatiželjnika. Gašparov mlin jedini je mlin sagrađen od drva i jedini kojeg još uvijek pokre­će voda Rječine. Današnji izgled dobio je 1929., a nakon rekonstrukcije ponov­no je pokrenut 1992. Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari i više od 200 godina. Posebnost Gašparovog mlina je u tome što je i nakon nekoliko stoljeća još uvijek u funkciji i što se može probati i kupiti svježe i mljeveno kukuruzno ili pšenično brašno.

Skip to content