Župa Jelenje: Misom polnoćkom proslavljeno Isusovo rođenje

Svečanim euharistijskim slavljem u župnoj crkvi u Jelenju, tradicionalno je proslavljen Božić – Isusovo porođenje.

Misu polnoćku pred mnogobrojnim vjernicima predvodio je jelenski župnik vlč. Ivan Milardović, koji je na svoj karakterističan način, u propovijedi istaknuo, kako u jednostavnoj tiši Božićne noći otvorena srca i raspoložene duše treba priznati Bogu svoje grijehe i prihvatiti sebe onakvima kakvi jesmo jer jedino tada možemo doživjeti dolazak Isusa Krista i primiti to dijete Boga koji se rađa u našem srcu.

U nastavku donosimo propovijed  i božićnu poruku koju je vlč. Ivan Milardović uputio vjernicima:

Kakva jednostavnost. Bog dolazi u povijest čovječanstva, tako jednostavno. Rađa se kao čovjek. Svi se radujemo rođenju. Slavimo rođendane. Veseli smo i ispunjeni radošću. Čestitamo jednim drugima. Ovih dana smo nekako svi razdragani. Srce nam je puno dobrote i topline. S radošću se susrećemo s mnogim ljudima. Slavimo i radujemo se te oblikujemo našu stvarnost, kako to najbolje znamo. U biti sve je svedeno na jednostavnost i na mir te tišinu.

Jednoga dana u jednoj noći mirno i tiho rađa se Bog u ljudskom obliku. Dolazi Bog u ovo postojanje i ovaj svijet, kao malo, siromašno i nejako dijete. Mi prilično idilično prikazujemo Božić i Isusovo rođenje. Nije to baš tako, ali ima sve to skupa svoju ljepotu. Jaslice koje radimo, jelke koje kitimo i sve drugo što činimo pjevanjem božićnih pjesmama tvori zaista poseban ugođaj, koji ima svoju ljepotu i draž. Bog nam je postao tako blizak da mu možemo reći i obratiti mu se na ti.

Draga braćo i sestre, u toj jednostavnosti se dogodilo čudo Božje ljubavi koja nam prilazi, okuplja i zahvaća. Bog koji se približava čovjeku, kao siromah, nepoznat, nemoćan i nejak. Bog koji te cijeni, koji te voli i koji te želi. Nema u očima razlike. Neka se nitko od vas večeras ne osjeća manje vrijednim, suvišnim. Neka nikome od vas večeras ne bude neugodno jer možda ne dolazi redovito na svetu misu. Nije to bitno. Bitan je odnos Boga i čovjeka. Bitno je dozvoliti tako malom djetetu da se rodi u mom srcu i mojoj duši. Da ga prihvatim iskreno jer on mijenja mene, jer me voli i ne želi me promijeniti silom, prijetnjama ucjenjivanjem. Isus nam se daje uvijek. Kada skrenemo s puta dobrote i istine, pravde, ljudskosti, zajedništva on je tu i on me čeka i ustrajan je. Neće odustati. Kakva jednostavnost Boga, koji se na tako skroman i jednostavan način približio nama i ušao u ljudsku stvarnost i naše postojanje s ciljem i razlogom da nas uzdigne, da nam pokaže kako je vrijedno biti čovjek, pa i onda kada smo sretni i onda kada to nismo. Lijepo je biti čovjek. Čovjek koji prihvaća Boga koji ga voli, koji mu uzvraća ljubav i povjerenje i koji ga slijedi i živi svoj život po primjeru Isusa Krista.

Neka u vama, u vašim srcima i dušama bude mir koji donosi malo dijete Isus Krist, utjelovljeni Bog. Neka bude radost i neka vam Gospodin da snagu i poticaj da krenemo u dalji naš svakidašnji život odlučni. Amen.

{gallery}fotogalerija/2017-12-25_Misa_polnocka{/gallery}

Skip to content