Palenta od 500 kg: U Čavlima održan 11. festval palente i sira

Jedanaesto izdanje festivala palente i sira, najpoznatije grobničke gastro-manifestacije razveselilo je sve posjetitelje na Čavlima.

Velika palenta kompirica teška gotovo pola tone i grobnički sir podijeljeni su brojnim gostima i posjetiteljima u Čavlima.

I ove godine u organizaciji su snage udružili susjedi – Čavle i Jelenje, uz podršku brojnih udruga. Festival su popratili i čelni ljudi dviju grobničkih općina – Ivana Cvitan Polić, načelnica Općine Čavle i Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje koji su zajedno organizirali hvalevrijednu manifestaciju. Cilj je bio sačuvati dio grobničke tradicije, točnije palentu kompiricu – najpoznatiji grobnički brend.

Festival palente i sira ujedinio je Grobnišćinu – Ivana Cvitan Polić i Robert Marčelja.

– Festival palente i sira projekt je koji je ujedinio dvije grobničke općine, a koji promovira našu palentu kompiricu na kojoj smo svi mi odrasli. Taj naš autohtoni specijalitet i danas barem jednom na tjedan imamo na meniju. Ovako velika palenta kompirica se ipak može vidjeti samo jednom na godinu, baš na našem festivalu – kazala je Cvitan Polić.

Nekoliko tisuća ljudi posjetilo je cjelodnevno događanje.

– Palenta kompirica najpoznatiji je grobnički brend, stoga mi je izuzetno drago da smo već 11. godinu zaredom na temelju kvalitetne suradnje između dviju općina i pripadajućih turističkih zajednica uspjeli sačuvati tradiciju našeg kraja kroz ovu manifestaciju. Na grobničkom siru i palenti kompirici odgojile su se generacije naših predaka, a to se ne smije zaboraviti. Ove godine, koliko vidim, vrijedni domaćini kuhali su “šampionsku palentu” pod sloganom “Krepat ma ne molat” u čast nogometaša Rijeke, kao i svih onih koje vole sport. Čestitao bih još jednom svima koji su uključeni ovaj veliki projekt. Nadam se da će Općina Jelenje i Općina Čavle i dalje kvalitetno surađivati na mnogim projektima od zajedničkog interesa. Vidimo se iduće godine u Dražicama – kazao je Marčelja.

Recept za palentu od 500kg: 130 kilograma krumpira, 150 kilograma grobničke »muke«, tri kilograma masla i četiri kilograma soli, a sve se kuhalo oko tri i pol sata.

Cjelodnevna manifestacija imala je i bogatu sajamsku ponudu kao i popratni program na kojem su nastupili KUD Zvir Jelenje, Zumba Čavle, Sirius – plesni centar i D’Beni Band, a voditelji su bili Joso Krmpotić i Frenki Fućak.

Brojne udruge uključene su u realizaciju projekta.

Iduće godine manifestacija se tradicionalno seli u Općinu Jelenje. U nastavku pogledajte fotogaleriju.

{gallery}fotogalerija/2017-06-24_Palenta_kompirica_Cavle{/gallery}

Skip to content