Planinarski dom Hahlić biti će isključivo u rukama planinara

Čelni ljudi Općine Jelenje posjetili su Planinarski dom Hahlić i planinare PD Obruč te su se na licu mjesta upoznali s problemima jelenskih planinara, a sve u interesu kako bi se dodatno pospješila turistička ponuda našeg kraja.

Najbolji planinarski dom u Hrvatskoj zahvaljujući njegovim korisnicima bio je otvoren za sve građane i ljubitelje prirode u protekle četiri godine, unatoč svim preprekama koje je postavljala prijašnja vladajuća struktura u Općini Jelenje.

Vedran Stipić: Ići protiv tiranije nikada nije lako, međutim najvažnije je da Dom Hahlić nikada nije osjetio financijsku ili političku krizu.

– Mi smo konačno dočekali dan kada možemo s nekim sjesti i popričati o našem statusu. Pričali smo o tome da se prekine sudski spor ako je to Općini Jelenje u interesu. Iako je Općinsko vijeće donijelo odluku o prekidu sudskog spora, on je i dalje na snazi i ugrožava našu Udrugu. Nebuloza je da se sudi društvo koje će u svakom slučaju odustati od doma Hahlić ako tako naloži Općina. Izuzetno mi je drago da smo uspjeli održati svoj cilj, a to je da unatoč poteškoćama Dom Hahlić bude otvoren cijele godine i u tome smo uspjeli iako nismo bili stavka u proračunu Općine Jelenje. Treba dodati i da su nas u međuvremenu svi šikanirali. Potrošilo se mnogo novca na odvjetnike, ali na kraju nam nije žao jer pravda uvijek pobjeđuje. Sve je to bio hir bivšeg načelnika protiv planinara – kazao je Vedran Stipić, predsjednik Planinarskog društva Obruč koji je kazao da su idući koraci uz rješavanje spora mirnim putem, sklapanje novog ugovora, tekuće održavanje samog planinarskog doma, a nakon toga i uređenje planinarskih staza i svega ostalog što ide uz aktivnosti planinarenja.

Kako kažu planinari, nije im žao za što su se borili. Dali su puno truda i slobodnog vremena. Svakako, ići protiv tiranije nikada nije lako, međutim najvažnije je da Dom Hahlić nikada nije osjetio financijsku ili političku krizu.

Robert Marčelja: Bit će mi zadovoljstvo nastaviti suradnju s planinarima.

Svoje viđenje i osvrt na cijelu situaciju dao je načelnik Općine Jelenje, Robert Marčelja.

– Prošlo je dosta vremena otkako sam zadnji put bio u Planinarskom domu Hahlić. Ugodno sam iznenađen kako izgleda njegova unutrašnjost. Zaista je u dobrom stanju. Prema svemu viđenom planinari se zaista brinu za njega. Kako sam i najavio, bit će mi zadovoljstvo nastaviti suradnju s planinarima jer mislim da je to jedini ispravan način kako da dom u budućnosti funkcionira na dobrobit svih, poštujući sve pravne regulative. Odnos planinara i Općine zadnje četiri godine nije bio onakav kakav bi trebao biti. To planiramo promijeniti, a sve kako bi se dodatno pospješila ponuda našeg kraja – naglasio je Marčelja.

Planinare sada čeka tekuće održavanje samog planinarskog doma, a nakon toga i uređenje planinarskih staza i svega ostalog što ide uz aktivnosti planinarenja.

Planinarski dom Hahlić (1097 m) nalazi se na južnoj padini Obruča, na maloj zaravni između Dnića i Ćunine glave. To je zidana prizemnica s potkrovljem. Od doma se pruža lijep pogled na Riječki zaljev, otoke, Grobnišćinu i Učku. Dom je okružen lijepom šumom smreke i planinske bukve. Upravo je takvo područje podložno požarima, a konfiguracija samog terena otežava intervencije. Stoga se u što skorije vrijeme planira obnoviti šterna uz planinarski dom kako bi se na jednom mjestu skupila dovoljna količina vode za gašenje, u slučaju požara.

Upoznati s problemima jelenskih planinara: Dino Piljić, Robert Marčelja i Mark Kovačić.

– Na najvećem vrhu Općine Jelenje smo u više navrata imali požare, a na intervencijama je znalo prisustvovati i do 400 vatrogasaca i 50 vozila zbog zahtjevnosti samog terena. Međutim, kraj planinarskog doma postoji šterna koja je zapremine 56 kubika i koja trenutno nije u adekvatnom stanju, odnosno propušta vodu. Zato smatram da bi njezina obnova bila od strateškog značaja za Općinu Jelenje jer nakon eventualne intervencije s naše strane, na Hahliću nastaju dodatni troškovi samoj Općini. Šternu nakon sanacije treba napuniti vodom tako da se u miru odradi cijela požarna sezona. I sami znate da je dobra priprema pola posla, a ljudski životi mogli bi biti u pitanju – rekao je Mark Kovačić, predsjednik DVD-a Jelenje.

Skip to content