Zanimljivo: U Jelenju izrađen prirodan sirup za imunitet

Održana edukativno-kreativna radionica: Izrada sirupa za osnaživanje imuniteta pod vodstvom fitoaromaterapeutkinje Loredane Grlaš

Krajem rujna, ljubitelji prirodne medicine i biljne terapije imali su priliku sudjelovati u posebnoj radionici izrade sirupa za jačanje imuniteta, koju je vodila fitoaromaterapeutkinja Loredana Grlaš. Radionica je održana u prostoru Obrta Soulsisters Therapy of Gaia u sklopu Mihoje, tradicionalne proslave posvećene zaštitniku župe Jelenje, Svetom Mihovilu. Podršku je pružila i turistička platforma Visit Jelenje.

Bila je to prilika da popričamo o nadasve zanimljivoj temi koja promovira zdravi način života te otkrijemo više o obrtu koji se nalazi u Jelenju, nasuprot župnog stana ili kako bi naši domaći ljudi rekli ‘pu plovanije’.

Loredana Grlaš, po struci ekonomistica, odavno je našla svoju pravu strast u biljkama i prirodnim pripravcima.

“Ljubav prema prirodnim lijekovima traje godinama, a fitoaromaterapijom se bavim već petnaestak godina”, istaknula je Loredana, objašnjavajući kako kombinira bilje i prirodne sastojke kako bi osnažila duh i tijelo kroz razne pripravke. Na radionici su sudionici imali priliku izraditi sirup koji je Loredana nazvala “Saint Michael” (Sveti Mihovil), u čast zaštitnika jelenjske župe. “Posebno mi je zadovoljstvo bilo raditi ovaj sirup sa sudionicima, a recept je već dobro poznat i testiran. Sirup je blagotvoran za zdravlje i osnažuje imunitet”, dodala je Loredana.

 

Proces izrade sirupa obuhvaća korištenje raznog ljekovitog bilja, pri čemu su bazgove bobice ključni sastojak. Međutim, u njihovom nedostatku mogu se koristiti i drugi biljni sastojci. Na ovoj radionici Loredana je posegnula za vrhovima koprive, bogatim željezom i magnezijem. Uz koprivu, sirup je obogaćen šipkom, đumbirom, ehinaceom, mandarinom i medom.


“Svi sastojci su potpuno prirodni, bez konzervansa, a sirup može stajati u hladnjaku do godinu dana”, pojasnila je Loredana. “Branje bilja u prirodi za mene je istovremeno relaksirajuće i uzbudljivo. Priroda daje svoj jedinstveni pečat, a samo osmišljavanje kako iskoristiti biljke donosi posebnu radost.”

Osim sirupa, Loredana je najavila i druge proizvode iz svoje radionice. Nedavno je testirala svoj šumski sapun, koji je prošao sve testove i uskoro će biti dostupan na policama trgovina. “Planiram razviti još proizvoda u budućnosti, sve temeljene na prirodnim sastojcima”.

Radionica je privukla interes, a sudionici su uživali u procesu i naučili vrijedne lekcije o fitoaromaterapiji i prirodnim pripravcima. Za Loredanu, ovakve radionice predstavljaju način da prenese svoju strast i znanje o ljekovitim svojstvima biljaka na druge.

Skip to content