Uzdignute plohe na pješačkim prijelazima

Radovi na izgradnji uzdignutih ploha na pješačkim prijelazima u Općini Jelenje: Povećanje sigurnosti u prometu

Početkom rujna završavaju se radovi na izgradnji uzdignutih ploha na tri pješačka prijelaza u Općini Jelenje s ciljem povećanja sigurnosti u prometu, osobito u blizini odgojno-obrazovnih ustanova i središta naselja. Radovi su izvedeni na temelju prometnog elaborata naručenog od strane Općine Jelenje, a ukupna vrijednost radova iznosi gotovo 24 tisuće eura.Izvođač je tvrtka Kvarner graditeljstvo d.o.o. Radovi na terenu su izvedeni, a trenutno je u tijeku postavljanje prometne signalizacije.

Izvedba uzdignutih ploha na ključnim lokacijama

Uzdignute plohe postavljene su na pješačkim prijelazima u Školskoj ulici kod kućnog broja 57, te na prijelazima u ulici Dražičkih boraca kod kućnih brojeva 18 i 53. Također, bit će postavljeni i LED markeri kod kućnog broja 82 u naselju Dražice. Ove lokacije odabrane su zbog blizine osnovne škole i velike frekventnosti prometa na županijskoj cesti, gdje često dolazi do prekoračenja brzine koja se u naselju ograničava na 50 km/h, a u blizini škole na 30 km/h.

Povećanje sigurnosti u prometu uz minimalno ometanje

Uzdignute plohe dizajnirane su tako da služe kao fizički usporivači prometa, a pritom ne stvaraju dodatne izvore buke, vibracija i zagađenja poput tradicionalnih “ležećih policajaca” izrađenih od tvrde gume ili plastike. Ovaj tip infrastrukture doprinosi smanjenju brzine kretanja vozila na kritičnim točkama, čime se povećava sigurnost pješaka, a posebice djece koja svakodnevno koriste te prijelaze.

Važnost projekta za lokalnu zajednicu

Projekt smirivanja prometa i izgradnje uzdignutih ploha dio je širih nastojanja Općine Jelenje da poveća sigurnost prometa Ovim projektom Općina Jelenje postavlja nove standarde sigurnosti, budući da dosad u jelenjskoj zajednici nisu postojale uzdignute plohe na pješačkim prijelazima. Očekuje se da će ove mjere značajno doprinijeti smirivanju prometa i povećanju sigurnosti.

Skip to content