Uspješno završen prvi tjedan proslave Mihoje u Jelenju

Proslava Mihoje u Jelenju: Uspješno završen prvi tjedan manifestacija

Rujan je mjesec kada mještani Općine Jelenje s posebnim ponosom obilježavaju blagdan svog zaštitnika sv. Mihovila, koji se slavi i kao Dan Općine Jelenje. Prvi tjedan proslave donio je niz događanja koja su okupila sportaše, vjernike i branitelje, čime su započeli dani ispunjeni tradicijom i zajedništvom.

Na prostoru Grobničkih Alpa održane su dvije manifestacije pod organizacijom Planinarskog društva Obruč.

Brdska utrka Hahlić za uru

Utrka “Hahlić za uru” održana je po dvanaesti put. Sudjelovali su sportaši i rekreativci iz regije. Trideset i tri natjecatelja uputili su se trčećim korakom prema dragom planinarskom domu. Sat vremena prije starta čak petorica planinara uputila su se na cilj bosi.

Pobjednik ovogodišnje utrke bio je Nikola Kruljac s vremenom 44:03, drugo mjesto zauzeo je Đino Gajski s vremenom 44:48, dok je treći bio Eric Stipić s vremenom 45:53. Kompletan poredak u nastavku: Hahlić za uru 2024 – rezultati

21. Maša na Obruču

Nakon utrke, sudionici i posjetitelji okupili su se na vrhu Obruč gdje je u 14 sati održana 21. Maša na Obruču. Svetu Misu predvodio je župni vikar vlč. Dalibor Peričić, a prisutni su uživali u prekrasnom pogledu i duhovnom miru koji pruža ova lokacija.

Ova tradicionalna misa privlači mnoge koji žele spojiti prirodu, molitvu i zajedništvo, čime je još jednom istaknuta važnost očuvanja lokalnih običaja i tradicije.

Druženje hrvatskih branitelja

Isti dan, u 12 sati, održano je i 15. tradicionalno druženje hrvatskih branitelja i njihovih obitelji u povodu obilježavanja VRO Medački džep. Branitelji su se okupili ispred crkve Svetog Mihovila. Nakon toga je  položen zajednički vijenac i zapaljene svijeće na spomen obilježju poginulim braniteljima na groblju u Jelenju. Nakon ceremonije, druženje se nastavilo u Lukežima u prostorijama udruge, gdje su sudionici uživali u razgovoru i okrepi.

Ovaj bogat i raznolik program prvog tjedna Mihoje pokazao je koliko je važna povezanost zajednice, poštovanje prema tradiciji te sjećanje na one koji su dali svoj doprinos domovini. Pred nama su još mnoge manifestacije koje će upotpuniti proslavu nebeskog zaštitnika.

Kompletan kalendar događanja dostupan je na: https://www.jelenje.hr/kalendar-dogadanja.

Skip to content