Kraj lipnja Trg mlikarice u Dražicama bio je prepun veselja, smijeha i mirisa tradicionalne kuhinje, jer je održan 16. Festival palente i sira. Manifestacija je još jednom okupila ljubitelje tradicijske ruralne gastronomije, pružajući nezaboravan dan pun zabave i ukusne hrane. Podijeljeno je gotovo osamsto porcija palente i grobničkog sira.
Događaj je započeo u jutarnjim satima s plesnom radionicom „Rim tim“, koju je vodio Sebastijan Žeželić, plesač popularnog Baby Lasagne. Polaznici su s oduševljenjem pratili korake i uživali u živahnom ritmu.
Popodnevni program donio je brojne aktivnosti koje su privukle mnoge posjetitelje. Zagrijavanje je započelo s guljenjem krompira, a sat vremena kasnije uslijedilo je tradicionalno palenje ognja koje je označilo početak kuhanja palente. Posjetitelji su se zatim mogli opustiti i uživati u sajamskoj atmosferi ali i kulturno-umjetničkom programu.
Veliko finale svakako je bilo stresanje palente na veliki taruj. Ovaj događaj privukao je velik broj gledatelja koji su s oduševljenjem pratili cijeli proces. Prisutni su imali priliku degustirati svježe pripremljenu palentu s domaćim sirom, što je bio pravi gastronomski doživljaj.
Kulturno-zabavni program dodatno je obogatio večer, a posjetitelji su uživali u nastupima lokalnih izvođača. Za glazbeni šlag na kraju festivala pobrinuli su se Grooversi i Klapa Rišpet, koji su svojim nastupom rasplesali i razveselili sve prisutne do kasnih sati.
Voditelji programa, Joso Krmpotić i Frenki Fućak, svojim su duhovitim komentarima i šalama dodatno podigli atmosferu i držali pažnju posjetitelja tijekom cijelog dana.
Festival su organizirali TZO Jelenje i TZO Čavle, uz podršku Općina Jelenje i Općina Čavle, te Udruge Palentar, Udruge umirovljenika Općine Jelenje, Komunalnog društva Jelenje i vatrogasaca Jelenje. Sponzori događaja bili su CPRR, dok su medijski pokrovitelji bili Radio Rijeka, Novi list, Radio Kastav i Kanal RI.
Još jedan Festival palente i sira uspješno je završio, ostavljajući posjetitelje s lijepim uspomenama i nestrpljivo iščekujući sljedeću godinu kada će se ponovno okupiti kako bi proslavili tradiciju i uživali u domaćim specijalitetima.
Galerija