Video: Općina Jelenje 1993 – 2023 / Realizirani projekti

[DOBRO DOŠLI NA PODRUČJE NAŠEG JELENJA]
Ovogodišnja priča o jelenskom kraju počinje velikim slavljem – obilježavamo 30 godina od osnutka Općine Jelenje. U tom smo razdoblju svjedočili impresivnom razvoju i modernizaciji naše zajednice, kroz demokratizaciju društva, životnom napretku i realizaciji kapitalnih projekata koji ostaju u nasljeđe zajednici koju volimo i cijenimo.



[30 GODINA OD OSNUTKA]
Povijest Općine Jelenje istinski je prikaz rasta i razvoja lokalne sredine koja se nalazi nedaleko od mora i gorja. U ovih 30 godina ostvarili smo brojne uspjehe i postigli mnogo. Naša zajednica više nije ista. Od samostalnosti, izgradili smo i obnovili ključnu komunalnu infrastrukturu. Izgradili smo najmoderniju osnovnu školu u Hrvatskoj i postavili LED rasvjetu kroz sva mjesta. Obnovljena je zdravstvena stanica u Dražicama. Obnovili smo postojeće i izgradili nove dječje parkove, poboljšali prometnu infrastrukturu, a Planinarski dom Hahlić obnovljen je i unaprijeđen. Prošireno je i uređeno jelensko groblje. Kreirali smo turističku ponudu i stvorili nove turističke sadržaje. Za naše sumještane vrijedni ljudi proširili su Dom kulture Dražice, izgradili novi poslovni centar, boćarski dom, vatrogasni dom, crkvu u Podhumu i uredili Trg mlikarice, koji je jelensku zajednicu unaprijedio kulturno, duhovno, ali i gospodarski. Nastavljamo s istom željom unaprjeđenja našeg zavičaja.

[NOVI VRTIĆ U PODHUMU]
No, ove godine posebno se ističe jedan projekt – proširenje dječjeg vrtića u Podhumu. Riječ je o najvećem kapitalnom projektu za djecu u ovom mandatnom razdoblju. Republika Hrvatska i Općina Jelenje zajednički ulažu u ovaj projekt, a odobrena su bespovratna sredstva u iznosu od 487 tisuća eura. Vrijednost radova iznosi 951 tisuću eura. Ovo ulaganje omogućit će potpuno novu zgradu vrtića, s obnovljenim postojećim dijelom i potrebnom nadogradnjom. Također, ugradnjom solarnih panela omogućit će se energetska neovisnost i smanjenje troškova. Kada projekt bude zgotovljen, to će biti potpuno nova zgrada, odnosno novi vrtić jer obnovit će se postojeća zgrada uz potrebnu nadogradnju. Sličnu situaciju imali smo s projektom osnovne škole u Dražicama, gdje smo zajedničkim snagama gradili s Primorsko-goranskom županijom. Rezultat je bio najmodernija škola u Hrvatskoj.

[PROJEKTI REALIZIRANI U OVOJ GODINI – KOMUNALNI INFO]
U ovoj godini Općina Jelenje uložila je značajne napore u unaprjeđenje komunalne infrastrukture. Krenimo redom: u Podkilavačkoj ulici u Dražicama izgrađeni su nogostup i kameni zid, a cesta koja vodi do novog dijela groblja uspješno je asfaltirana. U Lukežima smo proširili cestu i izgradili potporni zid, čime smo poboljšali prometnu infrastrukturu. Ponosno možemo istaknuti da smo donirali sredstva koja su omogućila bolji standard studenata, a Katedra za radiološku tehnologiju fakulteta dobila je novu opremu za svoje studentene. Uz to, usvojen je novi prostorni plan Općine Jelenje, koji otvara vrata novim investicijama i omogućava kvalitetno upravljanje prostorom i prirodnim resursima. Postavili smo i ogradu kod Lišćevice, dječjeg igrališta Cooper te kraj zelene površine na Trgu mlikarice. Asfaltiran je dio ceste kroz Kopicu, Podhum na vrhu Huma, na dijelu ceste u Školskoj ulici, poboljšavajući pristup na tim područjima. Također je unaprijeđena prometna signalizacija na prilazu Osnovnoj školi. Na nogometnom igralištu u Dražicama ugradili smo razglas te postavili defibrilator na zgradu Općinske uprave. Donirali smo KMAT uređaj Zdravstvenoj stanici kako bismo osigurali bržu i kvalitetniju medicinsku skrb. Uz sve ove projekte, obnovljene su kapelica u Lubarskoj i kapelice u Podhumu. U tijeku su radovi na dječjem parku u Podhumu, grade se nogostup i ograda radi veće sigurnosti naših najmlađih sumještanima.

[EU I HR FONDOVI]
Općina Jelenje uspješno je aplicirala za sredstva iz EU fondova. Dobivena su sredstva od 58 tisuća eura za uređenje Doma kulture u Dražicama. Radove na uređenju parketa i izgradnji toaleta te multimedijalno opremanje započet ćemo u listopadu. Također, pripremljena je dokumentacija za prijavu tri projekta: izgradnje solarnih elektrana na zgradama javne namjene, postavljanja LED rasvjete na Nogometnom igralištu Dražice i izgradnje Dječjeg igrališta Lukeži. Svakako, najveći iznos u ovom mandatnom razdoblju povučen za je gradnju vrtića.

[OPĆINSKA UPRAVA]
Dodijeljene su stipendije učenicima i studentima, održane su radne sjednice Općinskog vijeća, a usvojen je proračun za 2023. godinu, veći od 6 milijuna eura. Usporedbe radi, spomenimo da je prvi proračun Jelenja 1994. godine iznosio 320 tisuća eura. Ove godine pridružili smo se inicijativi za klimu i energiju. Jelenska općinska uprava jedna je od najtransparentnijih u Republici Hrvatskoj. Na portalu jelenje.hr redovito se objavljuju izvještaji, ali i uvid u troškove i isplate iz proračuna.

[VISIT JELENJE / MANIFESTACIJE I SVAKODNEVNI ŽIVOT]
Općina Jelenje ponosno surađuje s turističkom platformom Visit Jelenje, koja organizira razne manifestacije i događanja, obogaćujući svakodnevni život naših mještana. Posebno ističemo festival palente i sira, Feral ki’ j pušćal sinjal i Mihoju kao simbole našeg kraja. Podržavamo rad udruga: darivatelja krvi, sportaša, kulturnjaka, braniteljskih udruga, udruge umirovljenika. Financiramo predškolski odgoj, produženi boravak u školi i druge programe koji obogaćuju život.

[PUT PREMA BUDUĆNOSTI]
Nastavljamo s predanim radom na unapređenju životnih uvjeta za sve sumještane. Vaša podrška i povjerenje čine temelj našeg uspjeha. Zahvaljujemo i nadležnim institucijama koje nam pružaju podršku u realizaciji projekata. Pred nama se otvaraju značajni izazovi i projekti, uključujući izgradnju kanalizacije i vodovoda, razvoj i izgradnju solarne elektrane u Dubini, izgradnju kućanske zajednice za starije sumještane, poboljšanje cestovne infrastrukture, privlačenje novih gospodarstvenika na naše područje i očuvanje postojećeg standarda u području kulture, socijale i sporta. Vjerujemo u nastavak kvalitetnog razvoja našeg zavičaja kroz suradnju i poštovanje.

Video: https://youtu.be/ezX55hRUMks

Skip to content