Mještani i gosti uživali u hrvatskim plesovima

Kulturno umjetničko društvo “Zvir” iz Jelenja još je jednom proslavilo svojih 50 godina postojanja impresivnim plesnim “obilaskom” Hrvatske, kroz manifestaciju “Zatancajmo po domaći”.

Ponosni Grobničani potvrdili su svoju privrženost domaćoj kulturi i tradiciji, istovremeno iskazujući poštovanje prema “Zvirovcima”, vjernim čuvarima grobničke baštine.

U Domu kulture u Dražicama, povodom pola stoljeća djelovanja društva i 45 godina postojanja Folklorne skupine, krajem rujna priređena je tradicionalna manifestacija “Zatancajmo po domaći“. Ovo slavljeničko izdanje imalo je temu “Tancajmo i kantajmo po hrvacki“.



U skladu s tim, Zvirovci su gledalište, koje je bilo do posljednjeg mjesta popunjeno, poveli na plesnu avanturu kroz Hrvatsku. Dinamičan i raznolik program koji je trajao sat i pol osmislila je i koreografirala voditeljica folklorne skupine, Martina Mičetić Davidić.

Večer je započela s “Tancem po hrvacki”, a emocije su se podigle uz dirljivu pjesmu “Ki mi te je”. “Tanac po starinski” donio je dašak nostalgije, dok je izvedba “Nagnulo se j” dodatno naglasila bogatstvo hrvatske glazbene tradicije. U veseloj atmosferi odzvanjali su zvuci “Špic polke” i energičnog “Triangla”. Publika je posebno uživala u “Grobničkom vajseru”, praćenom uživo na gitari, harmonici i basu. “Grobnički marš” i “Mišnjača”, uz instrumentalnu pratnju, dodatno su obogatili kulturni ugođaj večeri.

Središnji dio programa obilježila je pjesma “Pjevaj mi pjevaj sokole”, omiljena među mnogima. Nakon energičnog “Ličkog kola”, uslijedile su emocije uz pjesmu “Vuprem oči”, a zatim i “Grad se beli” praćen harmonikom, gitarom i basom. Uslijedili su i tradicionalni “Plesovi Međimurja”, a da bi dočarali čitavu Hrvatsku, izvedeni su i plesovi regija poput “Splita”, “Hrvatskog zagorja” i “Slavonije”.

Večer je dosegla vrhunac s “Potresujkom”, gdje je uvod obilježila recitacija Cvetane Linić. Zanimljivost večeri bila je prisutnost tridesetak aktivnih članova KUD-a “Zvir”, među kojima su bili i neki bivši članovi, uključujući i aktualnog načelnika Roberta Marčelju, koji se pridružio plesu. Manje je poznat podatak iz njegove biografije da je bio dugogodišnji član društva.

– Ove su me godine zvali iz KUD-a Zvir i pitali ako bih im se pridružio, jer ipak se slavi 50 godina društva. S obzirom na to da sam plesao ovdje osam godina, pristao sam. Hvala Zviru na pozivu na prekrasna dva mjeseca treninga i priprema, rekao je u završnom govoru Marčelja te pozvao javnost da pogleda retrospektivnu izložbu o radu društva u prethodnih pola stoljeća, koja je izložena u dvorani Doma kulture u Dražicama, ali i na posljednji ples i pjesmu »Tu je jubav moja«, koju su uglas pjevali svi posjetitelji, zaključivši tako ovu sadržajem bogatu jelensku večer.

Njegujući domaću tradiciju i kulturu, Grobničani su iskazali duboku povezanost s KUD-om “Zvir”, trajnim čuvarom grobničke baštine.

Ovu 28. smotru “Zatancajmo po domaći” podržali su Primorsko-goranska županija, Općina Jelenje, kao i sponzori TTO Thermotechnik i Slastičarna Snjeguljica.

Fotogalerija

Skip to content