Župa Jelenje: Podhum proslavio Kolbovu

Mještani naselja Podhum obilježili su četverodnevnom proslavom blagdan sv. Maksimilijana Kolbea, poznatog kao Kolbova, uz niz vjerskih i kulturnih događanja koja su okupila lokalnu zajednicu i posjetitelje. Ove godine obilježena je 82. godišnjica mučeništva sveca te osma obljetnica posvete crkve sv. Maksimilijana Kolbea.

Svečana misa u Podhumu

Proslava je započela u petak, 11. kolovoza, kada je u 18.30 sati krenuo križni put kroz Podhum do mjesta pogibije podhumskih žrtava. Molitvu je predvodio župnik vlč. Ivan Milardović i sužupnik vlč. Miroslav Pergl, koji su svojom prisutnošću ojačali duh zajedništva i vjere među mještanima.

Ispunjena crkva…

Nedjelja, 13. kolovoza, bila je posebno svečana s obzirom na osmu obljetnicu posvete crkve sv. Maksimilijana Kolbea. Svečana misa održana je u 9.15 sati, a vjernici su se okupili kako bi zahvalili za blagoslove koje im je sveti Kolbe donio i izrazili svoju duboku pobožnost.

vlč. Marijan Žderić predvodio koncelebrirano misno slavlje…

Vrhunac proslave dogodio se u ponedjeljak, 14. kolovoza, na sam blagdan sv. Maksimilijana Kolbea. Svečanu misu u 9.15 sati predslavio je sužupnik vlč. Miroslav Pergl, a vrhunac svečanosti bio je u 19 sati kada je koncelebriranu misu predvodio vlč. Marijan Žderić, župnik iz Voloskog. Tijekom propovijedi, vlč. Žderić istaknuo je važnost ljubavi prema bližnjima te podsjetio prisutne na Božju ljubav prema čovječanstvu, koja se očitovala u darovanju Sina. Također je naglasio kako su međusobna podrška i suosjećanje temeljni elementi ostvarenja istinske ljubavi prema sebi i drugima. Pomažući drugima pomažemo sebi, usrećujući druge usrećujemo sebe, zaključio je vlč. Žderić.

Nakon mise, svečano su blagoslovljenje obnovljene kapelica u Podhumu. Ove kapelice, koje su sagrađene prije 125 godina, predstavljaju kulturno i duhovno naslijeđe mjesta te su bile značajan simbol vjerske tradicije.

U večernjim satima, zabavni program obogatio je koncert Trija Journal, koji je privukao veliki broj posjetitelja i mještana. Ovaj glazbeni događaj bio je prigoda za opušteno druženje i slavlje zajednice.

Ove godine obilježena je 82. godišnjica mučeništva sveca te osma obljetnica posvete crkve sv. Maksimilijana Kolbea.

Organizatori vjerske proslave Kolbove u Podhumu bili su Župa sv. Mihovila Jelenje, dok je zabavni program podržao Ugostiteljski obrt Event, uz potporu Općine Jelenje i platforme Visit Jelenje. Ova proslava nije samo prilika za vjersko slavlje već i za očuvanje tradicije, jačanje zajedništva i promicanje kulturne baštine našeg zavičaja.

Skip to content