Na pitoresknoj Grobnišćini, u srcu Općine Jelenje, održala se 13. po redu manifestacija “Na spomen Mlikarici: Feral ki´j pušćal sinjal”. Ova kulturna manifestacija posvećena je očuvanju tradicije i zajedništva, okupila je brojne posjetitelje koji su uživali u kulturnim, zabavnim i gastro sadržajima. Ponovno je oživljena prošlost ovog kraja, kada su vrijedne grobničke mlikarice mukotrpno nosile mlijeko do Rijeke, ostavljajući snažan trag u lokalnoj zajednici, njegujući vrijednosti obitelji. Turistička platforma Visit Jelenje ove godine predstavila je nove proizvode: “Grobnički sladoled” i “Grobnički keks” koji u svojoj strukturi sadrže grobnički sir.
Svitanje na Grobnišćini bilo je popraćeno veselim okupljanjem na Trgu mlikarice u Dražicama, gdje su se šetači pripremali za treću tematsku šetnju “Od mlikarice do mlikarice”, organiziranu pod vodstvom Planinarskog društva Obruč. Uz pratnju iskusnih vodiča, sudionici su krenuli u osvježavajuću šetnju prema Lukežima i jezeru Valići, a potom su se zadržali kod proširenja prije Pašačkog mosta, gdje ih je srdačno dočekala udruga Palentar. Ondje su uživali u Grobničkoj marendi, tradicionalnom jelovniku s sirom i palentom kompiricom, dok su interpretatori ispričali zanimljive priče o nekadašnjem životu Grobničkih mlikarica.
Ova šetnja po brežuljcima i klanjcima simbolizirala je težak put kojim su grobničke mlikarice svakodnevno prolazile kako bi opskrbljivale grad Rijeku. Sudionici su se duboko povezali s prošlim vremenima, razumijevajući vrijednost požrtvovnosti ovih hrabrih žena, koje su dan za danom, bilo ljeti ili zimi, hodale i nosile teški teret od čak 70 kilograma, kako bi prehranile svoju obitelj ali i poslužile kvalitetnim namirnicama generacije Riječana.
Načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja također je hodao sve od Dražica do Rijeke zajedno sa skupinom šetača.
Po putu do Rijeke kazao je: „Pre tri leta, kad je ovo krenulo htjeli smo obnoviti put i način života, koliko god to izgledalo malo neobično, poći pješke u Rijeku, našim mladima je to jako strano, ako nešto nije na 100 metara onda je to jako dugo, a ova šetnja je danas trajala malo duže od onih prvih, ali to samo govori da je svaki put bio drukčiji. Bilo je i mokro i bilo je blata, ne može se sve isplanirati i predvidjeti. Nastavit ćemo ovo održavati da postane tradicionalnije i vjerujemo da ćemo ovaj put još unaprijediti i popularizirati za buduće generacije – kazao je načelnik.“
Nakon jutarnje avanture, skupina je stigla u Rijeku, na Mljekarski trg. Zajedno su se poklonili spomeniku mlikarica, odavajući im počast za njihovu neizmjernu predanost i doprinos zajednici. Emocije su preplavile sve prisutne, svjesne važnosti koju su ove hrabre žene imale u prošlosti, ali i danas u našim srcima.
Nakon što je sunce zašlo, Grobnička idila nastavila se kulturnim programom u večernjim satima na Trgu mlikarice u Dražicama. Hostese Kulturnog umjetničkog društva Zvir srdačno su dočekivale goste, nudeći im Grobnički keks od muke, jedinstveni autohtoni specijalitet pripremljen prema recepturi Tomaža Maglice, a izveden od strane mlade MasterChef natjecateljice, Andree Devlić iz Čavla. Posjetitelji su imali priliku uživati u ovom slatkom zadovoljstvu i donirati dobrovoljni prihod za pomoć Meliti Maslak od strane udruge Srce za nju.
Kulturni program obuhvatio je raznovrsne izvedbe koje su oduševile publiku. Deborah Bolanča, uz pratnju prof. Slađane Čolović na gitari, izvela je himnu Mlikarici, dok je Nina Perušić iz KUD Zvir recitirala uz pratnju gitare. Voditelj Joso Krmpotić vodio je program i srdačno pozdravio sve prisutne. Tu su još bili folklorna i vokalna skupina Zvirovaca koji su premijerno izveli Grobnički marš i tradicionalnu potresujku.
Iz turističke platforme Visit Jelenje kazali su:
“Osim što smo na Mlikarici posvetili posebnu pažnju ženama, ne smijemo zaboraviti zahvaliti i našim vrijednim muškarcima – našim kulinarskim zvijezdama. Udruga Palentar predstavila nam je svoje majstorstvo u pripremi tradicionalne palente konpirice. Chef Kristian Kozmić, poznati Riječki kuhar, glas s Radio Rijeke i autor nekoliko kuharica, priredio nam je iznenađenje. Kristijan je za naše sumještane pripremio ukusne zalogaje od mliječnih proizvoda Mini mljekare Veronika.”, kazala je Tamara Brusić Jurić, direktorica TZO Jelenje te dodala: “Njihova gastronomska umješnost dodatno je obogatila ovu predivnu manifestaciju, donoseći nam raznolikost i bogatstvo okusa na stolovima Mlikarice. Zahvaljujemo im na trudu i doprinosu koji su učinili da ovogodišnja Mlikarica bude još posebnija i nezaboravna za sve nas.”
Na kraju večeri, Joso Krmpotić zahvalio se svima prisutnima i posebno istaknuo udrugu “Srce za nju” zbog njihove vrijedne podrške i donacija koje su obogatile manifestaciju Mlikarica. Ova posebna manifestacija, koja je okupila zajednicu i ponovno povezala Gromišćinu i Rijeku, podsjetila nas je na nezamjenjiv doprinos grobničkih mlikarica te važnost čuvanja tradicije i zajedništva.
Iz Općine Jelenje spomenuli su: „Manifestacija Mlikarica, koja je prije 13 godina započela na inicijativu naše sumještanke Dine Peloza, postala je simbol našeg nastojanja da sačuvamo sjećanje na naše mlikarice i nezaboravni način života našeg kraja.“
Na završetku manifestacije, mještani su sa zadovoljstvom kušali autohtone proizvode te su s radošću i veseljem proslavili ovu veličanstvenu feštu u čast mlikaricama. U prepunom parkiralištu zavladao je duh zajedništva, a glazbena legenda Mladen Grdović pridružio nam se svojom prisutnošću, čineći ovaj trenutak još posebnijim.