U naselju Kukuljani proslavljen zaštitnik mjesta

Slavlje svetog Antuna Padovanskog, zaštitnika mjesta Kukuljani, održano je 13. lipnja 2023. u popodnevnim satima. Stotinjak mještana okupilo se kako bi dostojno proslavili svog zaštitnika, čiji se blagdan slavi s velikim poštovanjem dugi niz godina.

Liturgijsko slavlje započelo je tradicionalnom euharistijom, koju je predvodio vlč. Miroslav Pergl, svećenik koji je već više od desetljeća propovijeda zajednici u Kukuljanima. Vjernici iz okolnih mjesta također su se okupili kako bi se poklonili svetom Antonu Padovanskom i sudjelovali u misnom slavlju koje je obilježeno molitvom i pjesmom.

Nakon završetka liturgijskog dijela, uslijedilo je nekoliko tradicionalnih obreda. Prvo je bila svečanost blagoslova djece, kojom se želi izraziti posebna briga za najmlađe članove zajednice. Potom je uslijedio blagoslov novog zvona na kapelici. Naime, zvono na kapelici svetog Antuna Padovanskog ponovno je počelo zvoniti, čime se obnavlja tradicija i duhovna povezanost.Treba istaknuti kako je popravljeno i zvono na župnoj crkvi svetog Mihovila u Jelenju.

Nakon blagoslova, održana je svečana procesija s kipom svetog Antuna kroz mjesto Kukuljani. Vjernici su se uputili kroz ulice svog sela, noseći kip svetog Antuna u povorci, izražavajući time svoju vjeru i pobožnost prema ovom svecu.

Nakon povorke, domaćice su se pobrinule za tradicionalno pučko druženje uz domjenak. Posjetitelji su imali priliku uživati u raznovrsnim jelima i pićima koja su pripremili vrijedni mještani. Ovo je bila prilika za zajedničko druženje, razmjenu iskustava i jačanje veza među svim prisutnima.

Sveti Antun Padovanski, poznat i kao sveti Antun Lisabonski, bio je portugalski franjevac rođen u 12. stoljeću. Poštovan je kao zaštitnik izgubljenih stvari i siromaha te se smatra jednim od najomiljenijih svetaca među katolicima diljem svijeta. Sveti Antun je poznat po svojoj velikoj karizmi propovijedanja i čudesima koja su mu se događala tijekom života. Vjeruje se da mu se mnogi obraćaju u potrazi za pomoći i utjehom.

Slavlje Svetog Antuna Padovanskog u Kukuljanima predstavlja važan trenutak u vjerskom i društvenom životu malog mjesta. Kroz molitvu, blagoslove i procesiju, mještani održavaju duhovnu povezanost sa svojim zaštitnikom i zajednički slave njegovu svetost. Ovo slavlje pruža priliku za okupljanje, zajedništvo i jačanje duhovne dimenzije u životu mještana Kukuljana.

Skip to content