Balinjerada: Nema do Grobničkog voza sena…

Kareti i alegorijska kola spustili su se, sredinom veljače, sedamnaesti put u sklopu Grobničke balinjerade, jedinstvene maškarane manifestacije na Grobnišćini ali i šire…

Mještani i gosti s nestrpljenjem su čekali što nam donosi ovogodišnje maškarano kolo sreće u dva laufa. Kreativnost, smijeh i brzina zaštitni su znak najveće maškarane zabave u Jelenju.

Na samoj manifestaciji sudjelovalo je ukupno 28 kareta, a svaki je bio poseban i zanimljiv. Manifestaciju su tradicionalno otvorili Grobnički dondolaši.

Ludi starter bio je Frenki Fućak, ujedno i voditelj manifestacije, koji je prvi isprobao ovogodišnju stazu, od Plovanije do Sušice.

Opreza nikad dosta, a mići kopač zlata i kauboj s mamuzama (i  puškicom) i ove je godine dobro uveselio publiku, lokalnim pričama i pošalicama, a društvo mu je pravio i Duško Jeličić Dule, “bogov otac” balinjerade.

Četiri prvaka spustila su se zatim u “bačva bobu”. Vino je isparilo, pa nije bilo druge nego li “potočit se zdolu”.

Iz Grga kluba izašli su motori s prikolicama ponovo su se vratili u Jelenje. Kažu da između Grobničke piste i glavne prometnice u Jelenju nema razlike.

Drug Vili Beroš i pratnja zaustavili su Grobničku balinjeradu i održali “presicu o polne”. Špricalo se dezinficijensom, kažu da mu grozje daje posebnu notu i tjera sve bakcile i viruse. Ključna je bila druga vožnja, a današnje stanje kaže sljedeće: “pijanih: fanj; treznih: sled, normalnih: malo više od niš.

Dražički bob” protutnjao je jelenskom ljepoticom na kojoj se skupilo staro i mlado, odnosno svi oni koji vole peto godišnje doba.

Tipčići iz “A je to” progovorili su čakavski. Bit će da strah od brzina liječi mutavost.

Grobnišćina je dobila jaki i putujući turnir u tenisu pod nazivom “A ti pi”. Teniski reketi i tenisačice iz Podhuma plijenili su pažnju u svakom pogledu.

“Mići vatrogasci” iz DVD Jelenje dobili su pljesak publike za sve učinjeno u prošloj godini. Nema straha od požara i tradicije na jelenskom području.

I velika toalet rola papira pod nazivom “drek ti budi” kotrljala se do Sušice.

Braća Pohumci kao mali sisali su veslo i odveslali su svoje u svojem kajaku koji je bio izgrađen od recikliranog materijala, a kako drugačije. Ne pamtimo kada su Pohumci što novo kupili, vikalo se s pozornice. Baza je i ove godine poslužila kao dobar rudnik svakojakog blaga, od kojeg su natjecatelji talili kalupe za svoje bolide.

Spust je preživio i gušter iz Grada Grobnika.

Srećom da je i ove godine vrijeme poslužilo pa su svoja znanja u plovidbi pokazali iz “Jadrolinija rejsing tima” sa svojim trajektom.

Viking z Matulja” i super maškare bili su sudionici mlađi od 15 godina, a pridružili su im se još “El paso” iz Pašca i “Muhi z Opatije”. Bio je tu još iz “Šišmiš Babo” i “Grobnički minjon”.

Vatrogasci pod nazivom DVD “Vavik žejni” stigli su sa starijom ekipom koja uvijek ožedni kad je dima, a kad je dima ima i za jest, a tamo di je za jest ima i za pit. To su naši momci, pa tko ih ne bi volio.

I tata bi sine čulo se iz autobusa u kojemu se rastezala harmonika, a voda je bila zakonom zabranjena. Ki to tamo sope? pitali su se naši sumještani. Jednodnevna linija bila je na relaciji Podhum – Podkilavac.

Bilo je i onih koji su spust obavili naglavačke unatoč velikoj nizbrdici.

Ako može on mogu i ja, pa su “glup i gluplji” nastavili u tom tonu, da se tradicija “ne zatare”.

Karet Moto GP ostavio je svoj trag na stazi.

Na ovogodišnjoj balinjeradi proslavili smo i Dan Republike, praznik radosti i veselja. Vesela družina Grobničkih mesara opskrbila je dobro putujuću mesnicu. Našlo se u škrinjama mesa na bacanje – prasac, krvavice, domaća mast i druge delicije. Mesari su krvlju škropili narod. Slavilo se, blagovalo i pjevalo, a nikome baš ništa nije falilo.

Dobru zapršku i gulaš skuhali su “Grobnički kuhari z Jelenja” po receptu koji im je osobno dao Stevo Karapandža, u vidu malih tajni velikih majstora kuhinje.

Ostaci koji su ostali u padeli oskusio je i “Mačak z Voloskega”.

Nedugo nakon toga miris trave širio se po Jelenju. “Grobnički voz sena” uz galop konja poslužio je kao putujući krevet na kojemu je nekolicina mještana razmjenjivala nježnost i ljubav. Kazali su nakon spusta da im je bilo “lipo va teplon”.

Zadnji spust odvozio je i grobnički tić, Sandro Klić.

NAGRADE:

Skupina do 15 godina:

  1. Moto Gp
  2. A je to
  3. Viking z Matuj

Odrasli:

  1. Grobnički voz sena
  2. Živio dan Republike
  3. ATP Pohum

Skip to content