Zvuk harmonike napunio Dom kulture u Dražicama

Glazbena manifestacija koja se održava 16 godina, Zvuki ‘armonike, u spomen na vrsnog glazbenika Igora Valića i ove godine napunila je Dom kulture u Dražicama.

Činjenice kazuju da je harmonika, kao glazbeni instrument, duboko ukorijenjen i zasigurno najrašireniji glazbeni instrument na Grobnišćini. Sama manifestacija zvuk harmonike podigla je na najvišu razinu, a pritom spaja mladež i stariju populaciju.

Ove godine okupilo se gotovo pedesetak glazbenika te je svatko odsvirao dvije skladbe na harmonici. Manifestaciju, su tradicionalno, otvorili „Grobnički žvejarini“ (žvejarin – budilica), Igorovi prijatelji.

Igor Valić, vrsni glazbenik i skladatelj, napustio nas je 2005. godine, kazali su organizatori. Tužan povod stvorio je lijepu manifestaciju koja pokazuje koliko je Igor Valić živio i volio harmoniku i uvijek mu je bila pri ruci. Bila je dio njega.

Ove godine održala se 16-ta manifestacija po redu. Bilo je čak dvije godine pauze zbog pandemije koronavirusa. Manifestaciju podržavaju turistička platforma Vist Jelenje i Općina Jelenje, a organizator je Miljenko Šupak, prijatelj Igora Valića.

– Mala pauza nije utjecala na kvalitetu. Svi smo željni čuti harmoniku i njezin pun zvuk. Harmonike, iako nije bilo manifestacije, nisu mirovale. Drago mi je da se mladež pridužila na pozornici, a da su i s nama oni nešto stariji, od amatera do profesionalaca, odnosno europskih i svjetskih prvaka na tom glazbenom instrumentu, kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Glazbena manifestaciji trajala je gotovo tri sata, a druženje je nastavljeno i nakon svirke.

– Većina sudionika na današnjoj manifestaciji nisu čula ni vidjela Igora Valića, prošlo je gotvo dva desetljeća. Nova mladež je stasala i vjerujem kako godine budu prolazile da će se sjetiti današnjeg dana i da će kazati kako im je bilo jako lijepo. S nama su europski i svjetski prvaci u harmonici, kazao je Miljenko Šupak, organizator, dodajući da Igora Valića pamti danas nešto starija generacija.

Kompletna manifestacija prenosila se uživo na platformi YouTube i dostupna je za ponovni pregled na: https://youtu.be/Ru37EEYw0g4.

Fotogalerija

Skip to content