Održan Festival palente i sira: Po muki se poznaju junaki!

Zahvaljujući, prvenstveno, ljubavi prema grobničkoj tradiciji i želji za očuvanjem tradicionalnog jela i recepture za palentu kompiricu, a onda dobroj organizaciji i pozitivnoj energiji svih uključenih, u subotu,  25.06. je po 14. put za redom održan Festival palente i sira.

Ovaj je put kompirica s grobničkim sirom bila i slasnija, znajući da je za svaku porciju uplaćena donacija od 20 ili više kuna za nastavak liječenja Dalibora Marušića, DJ Macole. Volonteri udruge “Koga briga” izbrojali su ukupno 20.870 kuna koje su uplaćene na Daliborov račun za nastavak liječenja.

Na prigodnoj priredbi voditelji Frenki Fućak i Šajeta podsjetli su na priču o počecima festivala i priču u nastanku specijalne kulinarske dizalice izumitelja pok. Stanislava Valića. Načelnik Marčelja zahvalio se direktoru tvrtke “Kraning” d.o.o. Ivković Jusufu na donaciji, Valić Karlu za rad na servisu dizalice i Mičetić Miloradu, vlasniku “Metalobrade”.

Na festival je došlo i dvadesetak izlagača, OPG-ova i kućnih radinosti s bogatom i raznolikom ponudom, a prvi put festival je ugostio i Zeleni Kastav s 23 izlagača poznatih po ekološkom, biodinamičkom i organskom uzgoju.

Nekoliko metara dalje, domaće proizvode zajedno su na istom štandu izložili OPG Brolich i OPG Picek, a u ponudi je bilo svega, od domaćeg peciva i džema za kušanje do različitih proizvoda od aronije. Kako je objasnila Jasna Picek koja u Posavskim Podgajcima ima vrt Mala vidrica, a uzgajaju lavandu, tridesetak vrsta kupina i malina te razno drugo voće i bilje. Proizvode uglavnom kompote, džemove i sirupe, sve bez konzervansa.

Svoje umijeće sviranja na harmonici pokazali su mladi polaznici harmonikaškog centra “Fortissimo” Grižana, a nastup preslatkih plesača plesnog centra “Sirius”, Čavle, razgalio je prisutne. Vokalistice KUD-a “Zvir” prigodnom su pjesmom najavile stresanje palente.

U trenutku kad je meštrica Grozdana Rak dala znak da je kompirica gotova, kuhari su odložili svoje palentare i uslijedio je vrhunac festivala – stresanje palente na taruj.  Međutim, kompirica je spremna za stresanje tek kad joj kuhari otpjevaju Niš ni boje od palente kompirice… što je posljednji začin za savršenu recepturu. Uz pljesak i ovacije prisutnih kotao se prenosi dizalicom.

Upravljajući konopima kuhari stresaju palentu iz kotla na veliki drveni taruj. E, onda mora počinuti ili odmoriti nekih pola sata prije blagovanja.

Na ovogodišnjem Festivalu sudjelovalo je 34 kuhara, a da su grobničani svjesni potrebe očuvanja svojih običaja i tradicije pokazali su Emanuel i Filip, novi i najmlađi 14-godišnji članovi udruge Palentar.

Zahvaljujemo udruzi Palentar na trudu kojeg ulažu u promociju tradicionalnog grobničkog jela, svim volonterima, Dondolašima, članovima Udruge umirovljenika Jelenje koji su strgali 150 kg kompira i narezali 80 kg sira, našoj vrijednoj logistici – djelatnicima KD-a Jelenje, DVD-u Jelenje, tvrtki Kraning, stolaru Ervinu Banu što je naš taruj opet kao novi, na prijevozu tj.prijevozima Željku Lambaši, a Oradi hvala za onaj slani ribarski led jer loše bi se proveli bez hladnog pića po ljetnoj vrućini. Hvala udruzi “Koga briga” i svim posjetiteljima koji su pokazali da ih je briga i da se “po muki poznaju junaki” i svakom pojedincu koji je dao neki savjet, posudio plastičnu posudu ili padelu.

Večer je završila nastupom popularnog pjevača Ivana Zaka i grupe Aurora.

“Festival palente i sira” pozdravlja svih iz Jelenja i vidimo se sljedeće godine u Čavlima!

Skip to content