Video: Održan nogometni kamp u Dražicama

Ideja kampa je socijalizacija i druženje, i to ne samo s vršnjacima iz Hrvatske, već i iz susjednih država. Cilj je ovu priču proširiti i na Srbiju i Crnu Goru, možda i Makedoniju – kaže Rinaldo Milivojević

Šezdesetak djece iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, od toga 12 djevojčica od šest do 14 godina, odazvalo se nogometnom kampu IAGSM&Air, što se od ponedjeljka održava na igralištu Rječine u Dražicama. Iza cjelokupne organizacije stoji riječki fitness i trener nogometa Rinaldo Milivojević u suradnji s Adnanom Fejzićem, profesorom sporta te tjelesne i zdrastvene kulture iz Sarajeva. Ovo je njihov treći zajednički projekt. Prvi je održan u Gerovu, drugi u Sarajevu, treći je u tijeku u Dražicama, a četvrti bi se uskoro mogao održati negdje u susjednim zemljama ili na nekoj europskoj destinaciji.

– Imamo ponude iz Njemačke i Norveške, međutim, to je u organizacijskom smislu jako zahtjevno. Ali, zašto ne?! Sport je tu da pomakne sve granice. Jako smo zadovoljni odazivom dječaka, a jako smo ponosni i što su se kampu u Rijeci odazvale djevojčice. U Sarajevu smo imali malo jači odaziv, ukupno je bilo 80 nogometaša, međutim, tada su u Bosni i Hercegovini bili školski praznici, a osim toga i klubovi u tom terminu nisu imali treninge pa su mogli doći svi zainteresirani – rekao je Adnan Fejzić i dometnuo da na vrlo dobrom travnjaku Rječine trenira deset malih nogometaša iz Bosne i Hercegovine, a ta brojka bila bi sigurno puno veća da su u susjednoj zemlji školski praznici, kao što je to slučaj u Hrvatskoj.

Ugledni gosti

– Ideja ovoga kampa je u prvom redu socijalizacija i druženje, i to ne samo s vršnjacima iz Hrvatske, već i iz susjednih država. Cilj nam je u budućnosti ovu priču proširiti i na Srbiju i Crnu Goru, možda i Makedoniju, Dakle, da svima pružimo priliku da nam dođu u goste, ali i da mi posjetimo njihove krajeve – dodao je Rinaldo Milivojević, kojemu u radu s klincima pomažu kondicijski treneri Iva Simčić i Nedo Rorhmann, kao i bivši igrači te treneri Damir Milinović, Elvis Brajković i Jelena Jurić.

Bio je najavljen i Nikola Pokrivač, ali je zbog zdravstvenih problema morao otkazati dolazak. Od gostiju je prvoga dana djecu posjetio Ahmad Sharbini, najavljeni su i njegov brat Anas te pojedini prvotimci Rijeke. Za sve polaznike kampa organizirat će se i predavanja na temu sportskih ozljeda (Neven Martinović), odnosno predavanje o prehrani sportaša (Dalibor Petrinić).

Nekadašnji hrvatski reprezentativac Elvis Brajković u radu kampa ne sudjeluje samo u svojstvu trenera, već i instruktora NS-a Primorsko-goranske županije, čija je zadaća skrb o najmlađim nogometašima ovoga kraja.

Socijalizacija djece

– Sjajna ideja, nama nedostaje ovakvih kampova. Istina, bilo je na ovom području kampova iza kojih su, barem kako je medijski prezentirano, stajali veliki europskih klubovi. Međutim, upitno je tko je to i na koji način radio. Ovdje je u pitanju domaći projekt i čim sam ovdje jasno je da imaju podršku. Uvjerio sam se kako je sve zamišljeno i kako se radi. Djeca su iznimno zadovoljna jer nije u pitanju samo nogometna edukacija. Osim nogometnim vještinama podučava ih se i mnogim drugim stvarima. Djeci se pruža cjelodnevna skrb, što je vrlo bitno za njihovu socijalizaciju. To će im pomoći da se što prije i što lakše uključe u društveni život. Dio njih je dosta samozatajno, teško se snalaze bez roditelja ili pak teško stupaju u kontakt s drugom djecom. Zato služe ovakvi kampovi da im pomognemo i u tom dijelu – rekao je Brajković.

Skip to content