Cross country biciklistička utrka okupila 120 sudionika

To je utrka rekreativnog karaktera, te je stoga i sama staza osmišljena da ne bude previše zahtjevna, odnosno da posluži kao odličan uvod u svijet brdskog biciklizma za svakog rekreativca, istaknuo predsjednik Biciklističkog kluba Grobnik Hrvoje Brnelić

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed//MSAhEwL5JFE’ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}

Unatoč oblačnom, prohladnom vremenu prošaranom s nekoliko kapi kiše održana je biciklistička utrka »XCO Stazine« na području Dražica. Riječ je o međunarodnoj cross country biciklističkoj utrci pod nazivom »XCO Stazine«, koja se održava devetu godinu za redom, u organizaciji Biciklističkog kluba Grobnik, nakon odvoženih sedam kola takozvane zimske lige Istrom, Slovenijom i Kvarnerom. Utrka u Dražicama je ujedno i veliko finale zimske lige s kojom će se zaključiti ovogodišnja zimska sezona bicikliranja. Organizator i predsjednik Biciklističkog kluba Grobnik Hrvoje Brnelić istaknuo je kako je to utrka rekreativnog karaktera, te da je stoga i sama staza osmišljena tako da ne bude previše zahtjevna za sudionike, odnosno da posluži kao odličan uvod u svijet brdskog biciklizma za svakog rekreativca koji želi doživjeti novo iskustvo.

{source}
<style>.embed-container { position: relative; padding-bottom: 56.25%; height: 0; overflow: hidden; max-width: 100%; } .embed-container iframe, .embed-container object, .embed-container embed { position: absolute; top: 0; left: 0; width: 100%; height: 100%; }</style><div class=’embed-container’><iframe src=’https://www.youtube.com/embed//4HetkSt9dl0′ frameborder=’0′ allowfullscreen></iframe></div>
{/source}

U 12 sati startala je utrka za djecu, a u 12,30 ona za odrasle. U utrci je sudjelovalo oko 120 biciklista iz svih krajeva Hrvatske i inozemstva, Slovenije i Italije. Netom prije samog starta nakratko smo porazgovarali s najmlađim sudionicima utrke koji zbog iznimne koncentracije prije same utrke kratko su odgovorili na naša pitanja, jer ipak im je utrka najvažnija, što je za svaku pohvalu. Jedanaestogodišnji Dominik Jugović kazao nam je kako mu to nije prva utrka već šesta.

– Osjećam se uzbuđeno, super mi je.

Devetogodišnji Noa Kuhar kazao nam je kako se dobro osjeća pred samu utrku za koju se nije nešto posebno pripremao.

– Ne sjećam se koja mi je ovo utrka po redu, ali nije mi prva, rekao je ovaj mladi natjecatelj koji nam je priznao kako je pred sam start pojeo čokoladicu za energiju. Poželjeli smo im sreću. Nakon nekoliko minuta začuo se zvuk koji najavljuje početak utrke i najmlađi su biciklisti krenuli punom brzinom.

Pola sata kasnije startali su odrasli biciklisti, a mi smo prije samog starta uspjeli popričati s talijanskom biciklisticom iz Trsta Silvanom Cherin.

– Ovo mi nije prva utrka u ovom kraju. Bili smo i u svibnju na Grobnik maratonu, suprug i ja. Oboje smo fanovi vožnje biciklom. Bicikliram oko pet godina, a počela sam na nagovor svog supruga koji mi je bio inspiracija, ispričala nam je Cherin i dodala: Putem interneta doznajemo sve informacije o utrkama. Članica sam kluba ASD XC Team Trieste i uživam u utrkama. Tijekom vikenda ne stignem napraviti đir s biciklom, ali nedjeljom i ponedjeljkom, kad su moji neradni dani, stignem se malo i provozati na svom moutainbikeu. To je dobra rekreacija i čini dobro zdravlju istakla je Cherin, koju smo potom prepustili zadnjim pripremama pred utrku čija je staza na pojedinim punktovima bila i nešto teža.

Po prvi puta na ovoj utrci sudjelovali su otac i sin Robertino i Mario Bubaš iz Škrljeva.

– Proteklih godina nismo stizali doći na utrku, ali ove jesmo. Inače, godinama vozimo bicikl, rekreativno. Osjećamo se izvrsno. Svaki vikend, kad god stignemo, ali bar jedanput tjedno, vozimo bicikl. Nedavno smo bili na stazi od Grobnika do Dražica i prošli 33 kilometara. To je pravi gušt, kazao je Robertino.

Prvo mjesto osvojio Jure Belak
Po završetku utrke održano je svečano proglašenje pobjednika utrke, tombola, a organizirano je i proglašenje i podjela nagrada ukupnim pobjednicima 12. Giant zimske lige Istre i Kvarnera. Pobjednici ove utrke su Slovenac Jure Belak koji je osvojio prvo mjesto, njegov sunarodnjak Boštjan Hribovšek plasirao se na drugo mjesto, dok je treće mjesto pripalo Lovri Mateku iz Zadra.

{gallery}fotogalerija/2019-03-17_Biciklisti_Stazine{/gallery}

Skip to content