Video: Posljednji legendarni mlinar Gašparova mlina

Danas, u popodnevnim satima Grobničani su, ali i svi ljudi dobre volje, ispratili dobrog mlinara, Brunu Kukuljana na mjesnom groblju u Jelenju.

Jelenjski načelnik kaže: Ostali smo bez našeg barba Bruna, posljednjeg mlinara na našoj Ričini  koji je ujedno bio i vrstan čuvar grobničke tradicije i veliki čovjek za sva vremena.

– Imali smo zaista izvrsnu suradnju u svakom pogledu. Godina je započela tužno jer, nakon što smo obnovili prvo kolo početkom rujna prošle godine u kojem je naš Brunić bio veoma angažiran već smo za proljeće dogovorili obnovu i drugog kola. Taj ga je projekt držao i gurao naprijed. Ono što sam zamijetio u našim razgovorima, vrlo se veselio potpunoj obnovi Gašparovog malina. Vijest me je, kao i vjerujem i mnoge Grobničane te sve ljude dobre volje jako rastužila. Našem Bruniću u čast obnovit ćemo i drugo kolo, a siguran sam da će legendarni mlinar odozgo s radošću i osmjehom gledati u svoje Martinovo Selo, kaže načelnik Marčelja.

Načelnica susjedne Općine Čavle Ivana Cvitan Polić izražava iskrenu sućut obitelji i prijateljima pokojnog Brune.

– Sada kada je dočekao obnovu mlina koji je bio njegov život, napustio nas je dragi Bruno, simbol Martinovog Sela i čuvar grobničke tradicije. Ostat će uvijek u sjećanju svih nas i mnogobrojnih posjetitelja mlina kao dobar, vrijedan i pošten domaćin i čovik, kaže Cvitan Polić.

Gašparov mlin – spomenik kulture i turistička atrakcija
Martinovo selo dobilo je ime po Martinu Juretiću. On je došavši iz Dalmacije najprije za kruh zarađivao radeći u pilani u Lukežima, pa da bi vrlo brzo, točnije 1650. godine podigao svoj vlastiti mlin i s devet sinova izgradio naselje koje je od nastanka pa sve do danas zove isto. Gašparov mlin jedini je mlin sagrađen od drva i jedini koji još uvijek pokreće voda Rječine. Današnji izgled dobio je 1929. godine, a nakon rekonstrukcije ponovno je pokrenut 1992. godine. Osim što je spomenik kulture te je još uvijek u funkciji, on je i značajna turistička atrakcija. Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari i više od 200 godina. Posebnost Gašparovog mlina je u tome što i nakon nekoliko stoljeća još uvijek u funkciji i što se može probati i kupiti svježe mljeveno kukuruzno ili pšenično brašno, kojeg nadaleko više nama. Gašparov mlin u posljednje vrijeme postoje i omiljeno “slikalište” mladenaca.

Pogledajte reportažu o našem legendarnom mlinaru: https://youtu.be/37KafFWPYo0

Skip to content