[HRT] Općina Jelenje predstavljena u emisiji Dobro jutro Hrvatska

U jednoj od najgledanijih emisija na nacionalnoj televiziji Dobro jutro Hrvatska, početkom studenog, u dvadesetak minuta predstavljena je Općina Jelenje.

Načelnik Robert Marčelja dostojno je predstavio svoj zavičaj i najznačajnije projekte u realizaciji. Kako je kazala voditeljica emisije, cilj je predstaviti bolja i zanimljiva mjesta Lijepe naše u kojima je vidljiv napredak.

– Zaista nije mala stvar kada dobijete priliku prezentirati svoj zavičaj u vrlo gledanoj emisiji, tim više što se radi o nacionalnom emitiranju. Povratne informacije s terena zaista su izvrsne, a nakon emisije društvene mreže užarile su se pozitivnim komentarima. Kako je napisala jedna sumještanka nakon emisije “Lipo sej danas osjećalo bit Jelenčan i to daj naša čakavica nacionalno blago”, što mi je izuzetno drago. Tim više što je malo općina i gradova iz Primorsko-goranske županije dobilo prezentirati svoj zavičaj. To je samo još jedna u nizu potvrda da radimo dobar posao i idemo ispravnim putem, kazao je Marčelja nakon povratka s Prisavlja.


Zaštićena čakavica

Uz Jelenje, prezentirana je i Općina Bednja, a zajedničko obim općinama je što su narječja kojima govori domicilno stanovništvo zaštićena kulturna baština Republike Hrvatske, odnosno nematerijalna kulturna dobra. Radi se o grobničkoj čakavici i bednjansoj prakajkavštini.

– Općina Jelenje nalazi se na sjeverozapadnome dijelu hrvatskoga Primorja, od Rijeke je udaljena 15 km. Prostire se na 142 četvorna kilometra kraškoga terena, na prosječnoj nadmorskoj visini od 300 m te je dio takozvanog “riječkog prstena”. Naše područje raspoređeno je u 17 naselja i brojimo gotovo 5.400 stanovnika – kazao je Marčelja, u emisiji Dobro jutro Hrvatska pod temom lokalna uprava i samouprava na HRT-u, dodajući kako od zadnjeg popisa broj stanovnika ima lagani porast što bi značilo da nemamo velikih demografskih problema, koje inače muče druge sredine, odnosno odljev stanovništva – naglasio je načelnik Jelenja.

Kako je kazao Marčelja, grobnička čakavština zaštićeno je kulturno dobro i velike napore Općina Jelenje polaže u očuvanju tradicije i baštine, kao i povijesnog nasljedstva. Jelenjski kraj, u ne tako davna vremena, bio je težački. Živjelo se zaista od svojega rada.

– Život na našem području nije bio nimalo lagan. Bio je to zaista težački život. Naše majke i none, da bi prehranile svoje obitelji najčešće su pješačile u Rijeku, kako bi prodale mlijeko i domaće proizvode. Svaka je nosila nekoliko desetina litara mlijeka na leđima. Ako uzmete u obzir da je to gotovo 15 kilometara u jednome smjeru, računali su povjesničari ali i ljudi koji se bave kulturnom baštinom, ispada da je svaka od njih po nekoliko puta obišla Zemlju oko ekvatora, da bi prehranile svoje familije – napomenuo je Marčelja, dodajući kako nije bilo lako ni očevima, koji su također radili na polju jer se od poljoprivrede i stočarstva živjelo, a sve se promijenilo 70-tih godina, odnosno početkom industrijalizacije i svakodnevnim odlaskom u grad. Time se i način života promijenio ali nismo zaboravili korijene i upravo u sjećanje na tradiciju osmišljene su manifestacije koje su posvećene i našim mlikaricama te načinu života u grobničkom kraju, kao i gastromanifestacije, odnosno Festival palente i sira.

Brojne blagodati

Sve prezentirano popraćeno je audio-vizualnim materijalima, kao i fotografijama pa su gledatelji u Hrvatskoj, ali i svi oni koji prate nacionalnu televiziju putem multimedijalnih platformi i aplikacija, mogli zaista doživjeti jelenski kraj i sve blagodati prirode.

– Osobno dolazim iz kovačke familije. Moj pranono i nono bili su kovači. To su zanati koji danas odumiru, kojih više nema, jer ih je pregazila moderna industrija, ali imamo tu sreću da na našem području postoji kovačija i mlin koji služe u turističke svrhe i najviše vesele naše najmlađe sumještane ali i goste. Gotovo svakodnevno vrtićarci i osnovci u velikim grupama dolaze pogledati naše znamenitosti, koje redovito sufinanciramo i obnavljamo.

Načelnici Robert Marčelja iz Jelenja i Damir Poljak iz Bednje odgovarali su na pitanja o povlačenju sredstva iz EU fondova.

– U našem prvom mandatu uspjeli smo u našu sredinu povući prva sredstva iz Europske unije. Projekti su pripremljeni te je upravo u fazi raspisivanje natječaja za energetsku obnovu Zdravstvene stanice u Dražicama. Najveći projekt u našoj zajednici svakako je nova škola, a istu gradimo uz pomoć Primorsko-goranske županije – kazao je Marčelja, dodajući kako je cilj zadržati mlade obitelju u Jelenju.

Općina Jelenje spada u vodozaštitno područje stoga je razvoj industrije ograničen, ali tijekom godina uspjelo se izgraditi tri manje industrijske zone. Ove godine zona Astra u Dražicama stavljena je u 100% funkciju. Također radi se na projektu kanalizacije i vodovoda kroz kompletno područje.

– Ovaj tjedan bio je izuzetno poseban. Početkom tjedna odradili smo sjednicu Općinskog vijeća, a idući dan, ujutro, gostovao sam na HRT-u. Popodne istog dana potpisao sam Sporazum o reguliranju obveza i dužnosti u zajedničkoj provedbi Javne nabave za novu OŠ u Dražicama. Ništa nije teško kada radiš za naš zavičaj – zaključio je Marčelja.

Video: https://www.youtube.com/watch?v=pagcbvKcDqY

Skip to content