U pogonu novo kolo: Gašparov mlin za sva vremena

Slavonski hrast i lički majstori za grobnički mlin – tako je, u najkraćim crtama, obnovu kotača poznatog Gašparovog malina u Martinovom selu opisao načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja na jučerašnjoj svečanosti puštanja u pogon novog mlinskog kola, posljednjeg preostalog mlina na Grobniku.


Podsjetimo, na području općine Jelenje, kao i na čitavom području Grobnišćine, život je u davnini bio pravi “težački” – živjelo se od obrade zemlje i uzgoja stoke, a područje je obilovalo i vrsnim zanatlijama. Dah prošlosti očuvan je, i za današnje generacije, u starome mlinu jedinome preostalome od nekadašnjih 27 mlinova na Rječini. Gašparov mlin uz slap u Martinovom selu danas obavlja svoju nekadašnju funkciju, a otvoren je za posjetitelje. Radi se o drevnom mlinu kojeg danas održava Bruno Kukuljan, zet Gašpara Juretića – vlasnika mlina u razdoblju od 1900. do 1989 godine. Žito se ovdje melje na starinski način , što se još rijetko gdje može vidjeti , a to je posebno zanimljivo najmlađima koji ovdje mogu doznati kako se dobiva brašno, koje se ovdje može i kupiti – a takvog brašna, vjerujte, nadaleko više nema.



Gašparov mlin velika je turistička atrakcija Općine Jelenje. Izrađen je prije više od tri stoljeća, a županijska Turistička zajednica, prije desetak godina, dodijelila je Gašparovom mlinu nagradu za očuvanje spomeničke baštine. Mlin je spomenik kulture, ali i prava turistička atrakcija koju tijekom godine posjeti više desetaka tisuća znatiželjnika. Gašparov mlin jedini je mlin sagrađen od drva i jedini kojeg još uvijek pokreće voda Rječine. Današnji izgled dobio je 1929., a nakon rekonstrukcije ponovno je pokrenut 1992. Posjetitelji mogu vidjeti kako je nekada nastajao kruh od zrna do pogače, a tu se mogu razgledati i predmeti, poput starog sita, stari i više od 200 godina. Posebnost Gašparovog mlina je u tome što je i nakon nekoliko stoljeća još uvijek u funkciji i što se može probati i kupiti svježe mljeveno kukuruzno ili pšenično brašno.



Zbog svega navedenoga Općina Jelenje i Primorsko-goranska županija vratili su mlinu stari sjaj. Naime, na blagdan sv. Mihovila zaštitnika Župe i Općine Jelenje svečano je u rad pušteno novo mlinsko kolo. Kako se radi o drvenoj građi koja je svakodnevno u funkciji bila je potrebita temeljita obnova da bi i dalje jedini mlin u PGŽ nesmetano mogao uveseljavati mališane, koji u Martinovom selu uče kako nastaje kruh – od zrna do pogače, pa sve do onih starijih, putnika namjernika i ljubitelja zdravog načina života.


– Naše Martinovo selo pravo je eko-selo. Mjesto gdje se proizvode zdrave namjernice, koje sadržavaju pravu nutritivnu vrijednost. Stoga smo zajedno sa Primorsko-goranskom županijom pokrenuli značajan projekt za Općinu Jelenje i Grobnišćinu u cjelini. Naime, u nekoliko mjeseci obnovili smo drveno mlinsko kolo koje je odoljelo zubu vremena pa smo napravili pravu rekonstrukciju, o čemu su se brinule prave zanatlije i vrli majstori – kazao je načelnik Općine Jelenje Robert Marčelja, dodajući kako su mnogi svoje fotografije vjenčanja upravo poželjeli napraviti baš u Martinovom Selu, mjestu u kojem i Bruno, i mlin “žive”. Ispred mlina, uz Rječinu, gdje teta Vidica i barba Bruno svakog gosta dočekaju i isprate smiješkom, kazao je Marčelja u Martinovom selu, dodajući kako je pred više od godinu dana, upravo na ovom mjestu, predstavljena i Nova snaga Jelenja, odnosno grupacija mladih ljudi koji Općini Jelenje žele dati novi sjaj i bolji komunalni standard, a glavne ideje izrodile su se baš kraj Gašparovog mlina jer na siru i palenti odgojile su se generacije naših predaka, a to se ne smije zaboraviti.


Svečanosti su, uz brojne uzvanike, prisustvovali i umirovljeni general Mladen Markač, kao izaslanik predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović, te Marko Ratković, izaslanik ministra branitelja Tomislava Medveda, a nastupile su i pjevačice KUD-a Zvir, izvodeći tradicionalne pjesme. Novo mlinsko kolo blagoslovio je vlč. Ivan Milardović, jelenski župnik. Načelnik Jelenja izrazio je zadovoljstvo što je novi mlinski kotač u pogonu, te najavio da će uskoro biti obnovljen i drugi, tako da će Gašparov mlin još dugo godina biti u funkciji kao jedna od najpoznatijih destinacija Općine Jelenje, koju svake godine posjećuju brojni razredi školske djece, ali i građani i turisti.



Drvenu građu je donirala slavonska Općina Cernik, a radove su izveli majstori tvrtke B.A.B. iz Otočca. Angažirala se i Općina Čavle, Primorsko-goranska županija, JGL, Ceste Rijeka, Vodogradnja i drugi, a sve zahvaljujući velikom osobnom angažmanu Franje Butorca i Hrvoja Giaconija.


– Staro kolo je imalo skoro trideset godina, već se je raspadalo. Sada kad se obnovi i drugo, mlin će moći mljeti još dugo. Ja sam tu već 68 godina, a valjda će i mene netko, sin ili unuk, zamijeniti kad ni ja ne budem više mogao raditi, kaže Kukuljan, dodajući ipak kako je posla, onog pravog, mlinarskog sve manje, a najčešći posjetitelji u mlin ne dolaze radi muke, odnosno brašna. Kako umiru stariji Grobničani, tako se sve manje brašna prodaje, sve manje se kuha palenta kompirica, a sve više ona instant, iz vrećice. Sada tu uglavnom dolaze djeca iz škola i vrtića i turisti, da vide kako radi mlin pogonjen snagom vode, ali i to je dobro i mlin mora obavezno biti u pogonu kada oni dođu, rekao je zadovoljni mlinar.

Skip to content