[ODGODA ZA 7.7.2018.] Gastrofešta: Festival palente i sira u Dražicama

INFO: Dvanaesti po redu Festival palente i sira, zbog najave loših vremenskih uvjeta, održat će se iduću subotu, odnosno 7. srpnja 2018. godine na Trgu mlikarice u Dražicama. Riječ je o festivalu koji je postao pravi grobnički brend.

– Udruga Palentar će u 16 i 30 sati upaliti vatru za početak kuhanja velike palente. Početak kulturno-zabavnog programa zakazan je u 18 sati s nastupom KUD-a Zvir i Kulturno umjetničke udruge Sklad iz Bakra te plesnog kluba Sirius – kazala je Karmen Šikić, voditeljica ureda TZO Jelenje, dodajući kako će se na kraju programa proglasiti najkompirica, a voditelji ovogodišnjeg programa su Joso Krmpotić i Freni Fućak.

Središnji događaj, stresanje palente slijedi u 20 sati, a u večernjem djelu programa sve posjetitelje zabaviti će grupe Koktelsi i Aurora. Ove godine turistički su se djelatnici potrudili vizualni identitet ovogodišnje “kompirice” prilagoditi ciklo-turizmu.

– Naš autohtoni proizvod spremamo u suradnji s našim prijateljima iz susjedne Općine Čavle. Na grobničkom siru i palenti kompirici odgojile su se generacije naših predaka, a to se ne smije zaboraviti. Ove godine naš najprepoznatiji grobnički brend ima vizual povezan s biciklizmom. Uvelike radimo na tome da cikloturizam bude okosnica naše turističke ponude u budućem razdoblju, a i brojne biciklističke utrke organizirane su na grobničkom području ove godine. Što se tiče aktivnog turizma sve skupa povezali smo s jednim motom: “Lagje gre s palentun i grobničkim siron” – kazao je Robert Marčelja, načelnik Općine Jelenje.

Za promoviranje zdravog načina života i domaće prehrane zasigurno najzaslužniji je Gašparov mlin u Martinovom selu, koji proizvodi sve namjernice potrebne za kuhanje i pripremu palente. U tijeku je i restauracija jedinog aktivnog mlina u Primorsko-goranskoj županiji, a prema riječima struke kompletna restauracija “kola” treba bi biti završena do sredine rujna. Mlin u Martinovom selu i dalje po starinski, na vodu, melje kukuruz i tako daje 100% prirodan proizvod – kukuruzno brašno. Baš kao štio se to radilo i prije četiri stotine godina.

Organizatori festivala pozivaju vas da se i sami uvjerite u kvalitetu palente kompirice i grobničkog sira. Vidimo se u Dražicama!

Video reportaža: https://youtu.be/ypbTOnQfQtw

Skip to content